Leesstart
Korte beschrijving
Leesstart richt zich op leerlingen van groep 2 (3de kleuterklas) van het basisonderwijs en leerlingen die achterblijven bij lezen en spellen in hogere groepen van het basis- of speciale onderwijs. Doel van het programma is het onderzoeken en via gericht oefenen stimuleren van het fonologisch bewustzijn en de letterkennis. Er wordt dus niet alleen gediagnosticeerd. Het programma bevat ook een schat aan oefenmateriaal dat aansluit bij het ontwikkelingsniveau. Dat kan op school en thuis gebruikt worden om de beginnende geletterdheid van kinderen te ondersteunen en te stimuleren. Er wordt aandacht besteed aan:
- Eindrijm (Welk plaatje rijmt op ‘dier’?)
- Identificeren van beginfonemen (Wat begint met de ‘m’ van ‘muur’?)
- Manipuleren met klanken (Als je de ‘l’ van ‘balk’ weglaat, dan krijg je …)
- Samenvoegen van klanken (M-UI-S is ….)
- Letterkennis (Waar zie je de ‘s’ van ‘sok’?)
Algemene info
Therapeutische fiche
JA
|
NEEN
|
Instellingen |
Instellingen |
Gebruiksvriendelijkheid |
Gebruiksvriendelijkheid |
Vormgeving |
Vormgeving |
Afbeelding
Auteur info
-
Besturingssysteem:iOS en Android
-
Jaar uitgave:2016
-
Richtprijs:€9.99
-
zoekstrategie:
Motivatie en opmerkingen
De link om de app te downloaden in de App Store (€10,99) : https://itunes.apple.com/be/app/leesstart/id1055356945?mt=8
Deze app krijgt 5 sterren omdat het niveau en de instellingen aanpasbaar zijn. Je maakt namelijk per kind een account aan zodat elk kind op zijn eigen niveau kan oefenen. Je stelt hierbij de klas in van het kind. Dit is opgesteld volgens het onderwijssysteem van Nederland. Verder is er naast de feedback in de vorm van goed of fout en het overzicht met foutieve en correcte antwoorden ook extra uitleg beschikbaar. Er is namelijk een handleiding toegevoegd aan de app.
Het programma Leesstart werkt met honderden afbeeldingen en honderden professioneel ingesproken geluiden. Wat een afbeelding voorstelt, wordt uitgesproken als het kind op de afbeelding drukt. Het kind kan dus eerst meerdere keren goed luisteren voordat het een antwoord aanduidt.
Beloning
Indien het kind een fout maakt, kan hij het nog eens proberen. Fouten worden niet benadrukt en goede antwoorden worden beloond met leuke geluidjes.